Škola opravdu nahoře - školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, č. j. ZSaMS 266/2022
Základní škola a mateřská škola Špindlerův Mlýn

Učební osnovy

8. ročník


Člověk a svět práce


1  týdně, P
BEZPEČNOST PRÁCE
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • BEZPEČNOST PRÁCE
    • dodržuje obecné zásady bezpečnosti a hygieny při práci i zásady bezpečnosti a ochrany při práci s nástroji a nářadím
    • poskytne první pomoc při úrazu
    • provádí jednoduché práce s technickými materiály a dodržuje technologickou kázeň
    • řeší jednoduché technické úkoly s vhodným výběrem materiálů, pracovních nástrojů a nářadí
    • organizuje a plánuje svoji pracovní činnost,

- bezpečnostní pravidla pro práci s elektrickým nářadím a obráběcími stroji
- první pomoc při úrazech způsobených elektrickým nářadím a obráběcími stroji

VÝROBA VÝROBKŮ
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • VÝROBA VÝROBKŮ
    • dodržuje obecné zásady bezpečnosti a hygieny při práci i zásady bezpečnosti a ochrany při práci s nástroji a nářadím
    • poskytne první pomoc při úrazu
    • provádí jednoduché práce s technickými materiály a dodržuje technologickou kázeň
    • řeší jednoduché technické úkoly s vhodným výběrem materiálů, pracovních nástrojů a nářadí
    • organizuje a plánuje svoji pracovní činnost,

- výroba výrobků dle (vlastní) technické dokumentace s využitím el. nářadí a strojů

EL. NÁŘADÍ A STROJE
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • EL. NÁŘADÍ A STROJE
    • dodržuje obecné zásady bezpečnosti a hygieny při práci i zásady bezpečnosti a ochrany při práci s nástroji a nářadím
    • poskytne první pomoc při úrazu
    • řeší jednoduché technické úkoly s vhodným výběrem materiálů, pracovních nástrojů a nářadí
    • organizuje a plánuje svoji pracovní činnost,

- druhy el. nářadí a strojů a jejich užití
- příprava materiálu a nářadí na vlastní obrábění

PRACOVNÍ POSTUP
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • PRACOVNÍ POSTUP
    • dodržuje obecné zásady bezpečnosti a hygieny při práci i zásady bezpečnosti a ochrany při práci s nástroji a nářadím
    • poskytne první pomoc při úrazu
    • provádí jednoduché práce s technickými materiály a dodržuje technologickou kázeň
    • řeší jednoduché technické úkoly s vhodným výběrem materiálů, pracovních nástrojů a nářadí
    • organizuje a plánuje svoji pracovní činnost
    • užívá technickou dokumentaci
    • připraví si vlastní jednoduchý náčrt výrobku,

- s minimální pomocí učitele sestavuje pracovní postup a přiřazuje potřebné stroje a nástroje

TECHNICKÁ DOKUMENTACE
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • TECHNICKÁ DOKUMENTACE
    • provádí jednoduché práce s technickými materiály a dodržuje technologickou kázeň
    • řeší jednoduché technické úkoly s vhodným výběrem materiálů, pracovních nástrojů a nářadí
    • organizuje a plánuje svoji pracovní činnost
    • užívá technickou dokumentaci
    • připraví si vlastní jednoduchý náčrt výrobku,

- příprava podkladů pro tvorbu technické dokumentace
- rýsování technických výkresů

ORIENTACE V PROFESÍCH
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • ORIENTACE V PROFESÍCH

- profese a jejich charakteristika, druhy pracovišť
- požadavky kvalifikační, zdravotní a osobnostní

ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ
    • má konkrétní představu o základech pracovních činností ve vybraných oblastech
    • je schopen posoudit své možnosti v oblasti profesní orientace
    • využije testů, informací na internetu a informací výchovné poradkyně k volbě povolání,

- ukázky profesí
- exkurze, besedy
- úřad práce, výchovný poradce, den otevřených dveří
- internetové informace

PRACOVNÍ PRÁVO
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • PRACOVNÍ PRÁVO
    • zná práva zaměstnance a zaměstnavatele
    • využije testů, informací na internetu a informací výchovné poradkyně k volbě povolání,

- práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů
- pracovní smlouva, rozvázání pracovního poměru

VÝŽIVA ČLOVĚKA A ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • VÝŽIVA ČLOVĚKA A ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY
    • ovládá základní postupy při přípravě pokrmů a dovede připravit jednoduchý pokrm v souladu se zásadami zdravé výživy
    • umí poskytnout první pomoc při úraze způsobeným kuchyňským nářadím
    • organizuje a plánuje svoji činnost a je schopen řídit pracovní proces s ohledem na získané informace
    • dodržuje technologickou kázeň při přípravě pokrmů
    • dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce,

- kuchyně(základní vybavení,udržování pořádku a čistoty)
- bezpečnost a hygiena provozu
- úprava stolu a stolování
- chování u stolu
- slavnostní stolování v rodině

NÁKUP A SKLADOVÁNÍ POTRAVIN
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • NÁKUP A SKLADOVÁNÍ POTRAVIN
    • ovládá základní postupy při přípravě pokrmů a dovede připravit jednoduchý pokrm v souladu se zásadami zdravé výživy
    • je schopen pracovat a komunikovat ve skupině
    • organizuje a plánuje svoji činnost a je schopen řídit pracovní proces s ohledem na získané informace
    • dodržuje technologickou kázeň při přípravě pokrmů
    • dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce,

- potraviny (výběr, nákup, skladování, sestavení jídelníčku
- konzervování základních druhů ovoce a zeleniny

TEPELNÁ ÚPRAVA POKRMŮ
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • TEPELNÁ ÚPRAVA POKRMŮ
    • organizuje a plánuje svoji pracovní činnost
    • ovládá základní kuchyňský inventář a bezpečně obsluhuje základní spotřebiče
    • ovládá základní postupy při přípravě pokrmů a dovede připravit jednoduchý pokrm v souladu se zásadami zdravé výživy
    • umí poskytnout první pomoc při úraze způsobeným kuchyňským nářadím
    • je schopen pracovat a komunikovat ve skupině
    • organizuje a plánuje svoji činnost a je schopen řídit pracovní proces s ohledem na získané informace
    • dodržuje technologickou kázeň při přípravě pokrmů
    • dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce, zvládá bezpečné a správné zacházení s pomůckami, nástroji a zařízením včetně jeho údržby,

- příprava pokrmů
- základní způsoby a postupy tepelné úpravy pokrmů
- manipulace se spotřebiči
- první pomoc při úraze v kuchyni

POCHUTINY A POLOTOVARY
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • POCHUTINY A POLOTOVARY
    • ovládá základní postupy při přípravě pokrmů a dovede připravit jednoduchý pokrm v souladu se zásadami zdravé výživy
    • je schopen pracovat a komunikovat ve skupině, organizuje a plánuje svoji činnost a je schopen řídit pracovní proces s ohledem na získané informace
    • dodržuje technologickou kázeň při přípravě pokrmů, dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce, zvládá bezpečné a správné zacházení s pomůckami,nástroji a zařízením včetně jeho údržby,

- koření
- houby

POTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU A JEJICH ZPRACOVÁNÍ
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • POTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU A JEJICH ZPRACOVÁNÍ
    • organizuje a plánuje svoji pracovní činnost, ovládá základní kuchyňský inventář a bezpečně obsluhuje základní spotřebiče
    • ovládá základní postupy při přípravě pokrmů a dovede připravit jednoduchý pokrm v souladu se zásadami zdravé výživy
    • umí poskytnout první pomoc při úraze způsobeným kuchyňským nářadím
    • je schopen pracovat a komunikovat ve skupině, organizuje a plánuje svoji činnost a je schopen řídit pracovní proces s ohledem na získané informace
    • dodržuje technologickou kázeň při přípravě pokrmů
    • dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce, zvládá bezpečné a správné zacházení s pomůckami,nástroji a zařízením včetně jeho údržby,

- maso a masné výrobky
- mléko a mléčné výrobky
- vejce

POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU A JEJICH ZPRACOVÁNÍ
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU A JEJICH ZPRACOVÁNÍ
    • organizuje a plánuje svoji pracovní činnost
    • ovládá základní kuchyňský inventář a bezpečně obsluhuje základní spotřebiče
    • ovládá základní postupy při přípravě pokrmů a dovede připravit jednoduchý pokrm v souladu se zásadami zdravé výživy
    • ovládá základní principy stolování a obsluhy u stolu ve společnosti
    • umí poskytnout první pomoc při úraze způsobeným kuchyňským nářadím
    • je schopen pracovat a komunikovat ve skupině, organizuje a plánuje svoji činnost a je schopen řídit pracovní proces s ohledem na získané informace
    • dodržuje technologickou kázeň při přípravě pokrmů
    • dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce, zvládá bezpečné a správné zacházení s pomůckami, nástroji a zařízením včetně jeho údržby,

- obiloviny a luštěniny
- zelenina,brambory
- ovoce