Škola opravdu nahoře - školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, č. j. ZSaMS 266/2022
Základní škola a mateřská škola Špindlerův Mlýn

Učební osnovy

3. ročník


Pracovní výchova


1  týdně, P
Práce s drobným materiálem
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • Práce s drobným materiálem
    - umí mačkat, trhat, lepit,polepovat, stříhat, vystřihovat, překládat a skládat papír
    - umí vytvářet jednoduché prostorové tvary z papíru

    - dovede navlékat, aranžovat, dotvářet, opracovávat a třídit při sběru přírodní materiál
    - pracuje podle slovního návodu nebo předlohy

    - umí navléknout jehlu, udělat uzel, stříhat textil
    - naučí se zadní steh
    - umí přišít knoflíky
    - umí slepit textilii, vyrobí jednoduchý textilní výrobek

- vlastnosti materiálů, funkce a využití pracovních pomůcek
a nástrojů, jednoduché pracovní postupy, využití tradic a lidových zvyků.
- papír a karton
- přírodniny
- textil

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA

Komunikace

Mezilidské vztahy

Konstrukční činnosti
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • Konstrukční činnosti
    - dovede sestavovat stavebnicové prvky
    - umí montovat a demontovat stavebnici

- práce se stavebnicemi

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA

Řešení problémů a rozhodovací dovednosti

Komunikace

Kreativita

Pěstitelské činnosti
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • Pěstitelské činnosti
    - zná základy péče o pokojové květiny - otírání listů, zalévání, kypření,
    - umí zasít semena
    - provádí pozorování a zhodnotí výsledky pozorování

- základní podmínky pro pěstování rostlin ( i pokojových), pěstování ze semen v místnosti.

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

Vztah člověka k prostředí

Lidské aktivity a problémy životního prostředí

Příprava pokrmů
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • Příprava pokrmů
    - orientuje se v základním vybavení kuchyně
    - chová se vhodně při stolování
    - připraví tabuli pro jednoduché stolování
    - připraví jednoduchý pokrm (studená kuchyně)
    - udržuje pořádek a čistotu pracovních ploch

- základní vybavení kuchyně, výběr a nákup potravin, jednoduchá úprava stolu, pravidla správného stolování.

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

Evropa a svět nás zajímá